sunnuntai 7. heinäkuuta 2013

Pilsneriä: osa 2

Aamulla (päivällä) herätessä oli taas parempi mieli. Kahvia ja leipää naamariin ja tarkastamaan mitä tuli tehtyä. Oletin vierteen jäähtyneen yön aikana, mutta yllätykseksi kattilankylki ei kättä kärsinyt. Lämpötila oli edelleen n.65 astetta. Pian löysin kuitenkin yöllä etsimäni holkin ja sain jäähdyttimen kiinni vesiletkuun. Jäähdytys alkakoon!

Vierre jäähtyi nopeasti ja jaoin sen kahteen pakastearkussa olevaan käymisastiaan. Pellettihumalasta jäi paljon rupaa pohjalle ja käymisastioihin meni yhteensä noin 69 litraa OG 1.044 vierrettä. Koska haihtuminen ei ollut toivotulla tasolla. pitää toinen keitto tehdä vähän tuhdimmaksi.
Koska aamulla pitää seitsemäksi töihin, niin ajattelin tehdä mäskäyksen yksivaiheisena aikaa säästääkseni. Lämmitin 35 litraa vettä 64 asteeseen ja lisäsin joukkoon 13 kg pilsnermallasta tavoitteenani 57 litraa 1.055 vierrettä tynnyriin. Sokeroitumistauko kesti 120 minuuttia, jonka jälkeen huuhtelu 50 litralla vettä. Tämä keitos suodattui huomattavasti huonommin ja vierre tippui hitaammin, mutta kuitenkin kohtuullisessa ajassa.
Sitten iso kattila liedelle ja tuli alle. Taas meni vähän turhan pitkä aika ennenkuin vierre rupesi kiehumaan. Pitänee metsästää jostain tehokkaampi poltin. Tähän erään meni Saazia seuraavasti

15g first worth
100g  90 min
50g  30 min
30g 15 min

Keittoon tuli vähemmän humalaa kuin edelliseen erään, mutta tavoitteena löytää tasapaino näiden kahden keitoksen välille. Sitten vierteen nopea jäähdytys ja laskeminen tynnyreihin. Alla olevassa kuvassa näkyy tynnyreiden 60 litran merkki. Molempiin tynnyreihin tuli noin 63 litraa vierrettä tavoitellulla 1.048 OG:llä. Kuvassa näkyy myös lisäystä odottavat hiivapaukut.


Käteväksi apuvälineeksi osoittautui uusi 5 litran muovikannu, joka oli erittäin tukevaa tekoa. Huom! Kellertävä liuos on jodipohjaista desinfiointiainetta :)


Ja tältä näyttää lopputulos ennen hiivan lisäystä, mihin olen erittäin tyytyväinen.




5.8. Diasetyylitauko aloitettu SG ollessa 1.019

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti