tiistai 29. maaliskuuta 2011

Pääsiäisen erikoinen!

Näin pääsiäisen alla pitää tietenkin valmistaa pääsiäisolutta. Tämä Pääsiäiskuraksi nimetty tuote vaatii ruismallasta että saadaan olueeseen kevyt mämmin maku. Prismasta löytyi Laihian Maltaan Tuoppi Kaljamallasta joka on mallastettua ruista ja näin ollen sopii hyvin tarkoitukseen. Tätä on tullu käytettyä aikaisemmin kotikaljan tekoon johon se sopii loistavasti mutta nähtäväksi jää miten se soveltuu Pääsiäiskuraan.
Tein oluen reseptillä

2,5 kg Pale Ale mallasta (6 EBC)
0,5 kg Tuoppi ruismallasta
0,1 kg Pale Chocolate mallasta (525 EBC)

Mäskäyksen suoritin kolmivaihemäskäyksenä. Vettä meni kattilaan noin kahdeksan litraa ja lisäsin maltaat 32C asteessa. Proteolyysitauko 52C noin 25 min ja noin 64-67C asteessa sokeroitumistauko 90 min sekä ulosmäskäys 78C noin 10 min. Tämän jälkee huutelua 15 litraan saakka. Ja ei muutakun kiehumaan. Keittoaika 90 minuuttia.

Humalat:
10g Amarillo       90min
10g Challenger    40min
10g Challenger    15min

Vierre kiehui sen verran kasaan että jäljelle jäi vain 10,5 litraa valmista ja OG 1.066 joten yli seitsemän prosentin olutta odotettavissa. Vierteen jäähdyttyä lisäsin hiivan 22C asteessa ja aamulla oli jo vauhdikas vesilukon pulputus käynnissä. Hiivana toimii Safbrew T-58.


Ps. Jälkeenpäin tätä olutta muistellessa tulee mieleen voimakas banaanin maku, joka todennäköisesti johtuu käytetystä hiivasta ja korkeasta käymislämpötilasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti