Kun maltaat oli viimein rikottu niin vesi lämpeämään. Laitoin 7 litraa vettä kattilaan ja lämmitin sen aluksi 30 asteeseen ja lisäsin maltaat. Kuva mäskäyksen alusta.
Maltaina toimi
2,25 kg Pale Ale (6 EBC)
0,25 kg Carared (45 EBC)
Tämän jälkeen nostin lämmöt 54 asteeseen 15 minuutiksi ja siitä 67 asteeseen tunniksi. Sitten ulosmäskäys 78 asteeseen 10 minuuttia.Ennen vierteen laskua keitto näytti tältä
Hienoinen ero huimattavissa. Keitto on ainakin tummunut ja muuttunut vetisemmäksi.
Annoin mäskin asettua hetken ja aloin sitten laskemaan vierrettä litran kuppiin. Otin kupin tayteen ja kaadoin sen takaisin kattilaan. Neljännen kupin jälkeen vierre alkoi kirkastumaan ja aloin laskea vierrettä saaviin. Kun mäski oli valutettu kuivaksi niin lisäsin kattilallisen kuumaa vettä (n.80 astetta) kattilaan ja tein saman vierteen valutuksen uudestaan. Tätä toistin niin kauan että 14 litraa vierrettä oli kasassa. Sitten putsasin kattilan ja laitoin vierteen sinne ja levy päälle ja kiehumaan.
Humalana käytin Amarilloa seuraavasti.
5g 60 min
5g 15 min
5g 2 min
Keiton kiehuttua tunnin jäähdytin vierteen kuparisella jäähdyttimellä ja lämpötila laski alle viidessä minuutissa n.20 asteeseen. Eli kohtuu tehokkaasti. OG tässä vaiheessa 1.040. Sitten vain Safalen S-04 hiiva sekaan ja käymään.
Seuraavana päivänä pulputti iloisesti. Viikon kuluttua siirsin sekundääriin ja lisäsin vielä yhdentenätoista päivänä 20g Amarilloa kuivahumalaksi joka kerkesi olla viikon pöntössä ennen tynnyröintiä. 11 litraan olutta lisäsin puoli desiä dekstroosia jälkikäymistä varten. FG ennen jälkikäymissokereita 1.008. Oluen maku ja haju melko voimakkaan humalainen tynnyröintivaiheessa joten olut saattaa sittenkin olla juomakelpoista muutaman viikon kypsytyksen jälkeen :D
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti